Blog

Predstavljamo Vam tajne zlatarske profesije koje niste do sada poznavali! Otkrijte alhemiju...

 

Kada naručujete ručno izrađeni nakit, možete da budete sigurni da je vaš nakit jedinstven odnosno direktno u skladu vašim stilskim senzibilitetima.

Napravljen od delova

"Tvrdoća" metala se odnosi na to koliko je otporna na habanje, a zatezna čvrstoća opisuje "žvakanje" (elastičnost, lomljivost). Poroznost je neimenovana mera neispunjenosti materijala. Pomoću nje se spoznaje veličina prostora bez sadržaja čvrstih čestica, dakle pora i šupljina, u komadu metala, i može imati vrednost od 0 do 1, odnosno procentualno od 0 – 100%. Ove metalurške karakteristike zajedno ističu ključne razlike između kovanog i livenog metala.

Dve najčešće metode proizvodnje nakita su: ručna izrada i livenje. Po mišljenju Federalne komisije za trgovinu (Federal Trade Commission – FTC) odnosno mnogih zlatara, nakit se u stvari smatra ručno izrađenim samo u tom slučaju ako je kovano od sirovog materijala. Šta je kovanje? Zamislite kovanje kao proces. Kroz ovaj proces čvrsti komad metala se više puta kuje, sabije i zagreva u osnovni oblik za pravljenje željenog komada nakita. Ovaj osnovni oblik se potom isteže i savija, formirajući komponentu koja će kasnije biti deo gotovog komada nakita.

Šta upravo znači termin ručni rad?

Kada bismo morali da izaberemo pobednika za najčešće postavljeno pitanje, to bi zvučilo ovako: "Koja je razlika između ručno izrađenog i ručno kovanog nakita?" Odgovor je ... zavisi.

Zavisi od toga ko koristi taj izraz i u kom kontekstu ga koristi. Za neke, to je marketinško stanovište da bi trendovski modni nakit osetio manje masovno proizvedenim. Za druge, termin ručno izrađeni nakit podseća na ogrlice od perli i rukotvorina koji se prikazuju na lokalnim sajmovima zanata.

Imao sam priliku i čast da držim u ruci i restauriram olimpijski pehar koju je 1906.godine na tle današnje Srbije doneo Subotičanin Đuro Stantić. On je postigao neverovatne rekorde u atletici, i to bez ikakve pripreme. Rođen je u Subotici 1878.godine i umro kada je imao svega 40 godina. Za vreme svog kratkog života upisao je Suboticu (koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske monarhije) u istoriju svetske atletike.

Nakit odavno predstavlja vrednost. Tako je i danas. Ono što se promenilo je kvalitet. Današnji kupci zaista treba da obrate pažnju na to što kupuju, jer je tržište preplavljeno jeftinim nakitom, odnosno robom lošeg kvaliteta.

Zašto izabrati Unikat nakit? 
Vrhunska izrada, integritet materijala i elegantan dizajn koja upotpunjuje Vaš izabrani kamen – ove su osobine koje karakterišu UNIKAT nakit.
Verujemo da ćete i Vi videti i osetiti u onom momentu kada držite jedan od naših UNIKATnih komada u ruci koji smo izradili baš po Vašoj želji.

Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije je izdao Sertifikat prema kojem se unikatni komadi nakita koje izrađujem mogu smatrati proizvodima umetničkog zanata i mogu imati posebnu oznaku "Proizvodi umetničkog zanata" kao i stilizovanu oznaku "Otvorena šaka".

Belo zlato asocira na eleganciju i sofisticiranost. Sa nakitom od belog zlata nikada ne možete pogrešiti, jer se belo zlato odlično kombinuje kako sa žutim tako i sa roze zlatom.