Izrađen ljudskim rukama

Kada naručujete ručno izrađeni nakit, možete da budete sigurni da je vaš nakit jedinstven odnosno direktno u skladu vašim stilskim senzibilitetima.

Napravljen od delova

Ranije smo razgovarali o tome kakve prednosti ima kovani nakit u odnosu na livene, masovno proizvedene komade. Ova vrsta uvida je korisna kada pokušavate da shvatite koliko je dobro napravljen određeni komad nakita. Celokupan proces ručne izrade je mnogo više od kovanja. Drugi integralni korak u ručnoj izradi nakita je sastavljanje svih pojedinačnih delova koji se kombinuju da bi se formirao gotov komad. Pripremanjem ovih minijaturnih komponenti unapred, zlatar lakše može pristupiti sitnim pukotinama i teško dostupnim površinama koje treba čistiti, oblikovati odnosno obraditi. Kada je u pitanju stvaranje nakita trajnog kvaliteta, ovi mali detalji su kritični. Masovno proizvedeni nakit se pravi uzimajući kalup iz jednog komada nakita, potpunosti zaobilazeći fazu montaže delova. S obzirom na to da masovno proizvedeni nakit izliven u jednom komadu, i završna obrada se vrši na celom komadu. To znači da sitne, nepravilne površine koje kod ručno izrađenog nakita mogu biti pažljivo ispolirane i oblikovane nikada nisu tako prefinjene kada je reč o nakitu koji je dobijen metodom livenja. Sve u svemu, ručno izrađeni komad raspolaže sa dobro definisanim konturima i šavovima odnosno sa lepo izrađenim detaljima.

Izrađen po meri

Odelo sašiveno po meri, markirana haljina, ovako bi trebalo razmišljati o ručno izrađenom nakitu. Svaki komad je izgrađen od osnove i njegova jedinstvenost leži u procesu. Izbor veličine prstena, širine, dubine, vrste kamenja i završne obrade sličan je izboru tkanina, dugmića i kroja koja su u skladu sa vašim estetskim preferencama i tipovima tela. Dobar zanatlija može izraditi izuzetan nakit sa mogućnošću prilagođavanja zahtevima naručioca na bilo kom nivou, dok je rad uravnotežen i lep. I najmanja podešavanja mogu uticati na celokupnu simetriju i izgled gotovog komada. Kada naručujete ručno izrađeni nakit, možete da budete sigurni da je vaš nakit jedinstven odnosno direktno u skladu vašim stilskim senzibilitetima.

Dodir umetnika

Konačno, postoji jedna stvar u zlatarstvu koja se zove dodir umetnika. To je nematerijalna kvalitet koji je bliži magiji nego nauci. Dodir umetnika je kreativni i estetski otisak koji svedoči o spretnosti kvalifikovanog zanatlije. To je kvalitet oblina, tok okreta i fina blagost prema oblicima i površinama koje daju toplinu, a ne računanje mašine, već osećaj metala koji je izrađen ljudskim rukama.