Ručni rad – Postoji razlika

Šta upravo znači termin ručni rad?

Kada bismo morali da izaberemo pobednika za najčešće postavljeno pitanje, to bi zvučilo ovako: "Koja je razlika između ručno izrađenog i ručno kovanog nakita?" Odgovor je ... zavisi.

Zavisi od toga ko koristi taj izraz i u kom kontekstu ga koristi. Za neke, to je marketinško stanovište da bi trendovski modni nakit osetio manje masovno proizvedenim. Za druge, termin ručno izrađeni nakit podseća na ogrlice od perli i rukotvorina koji se prikazuju na lokalnim sajmovima zanata.

Za nas, reč ručni rad, koja se odnosi na nakit od plemenitog metala znači nešto dublje nego što je stajling, to je kultura. Ova reč ima poštovanje u trgovini odnosno poseduje viševekovnu tradiciju. Definiše iskustva i „ruke” koje su zlatari razvili tokom vremena. Tehnički gledano, to je najbolji način da se dizajnira i proizvede trajni i predivni nakit.

Kada se neki nakit od plemenitog metal izrađuje ručno, osoba koja izrađuje može da bude siguran da je njegov nakit jedinstven za vlasnika i direktno je u skladu sa njegovim ili njenim stilskim senzibilitetima.